研究者業績

津野 洋

ツノ ヒロシ  (Tsuno Hiroshi)

基本情報

所属
大阪産業大学 人間環境学部 生活環境学科 特任教授,京都大学
学位
工学博士(京都大学)

J-GLOBAL ID
200901052306457428
researchmap会員ID
1000027856

MISC

 233
  • Fijikawa Y, Kimura S, Kyoto University, Wei P, Fujinaga A. Tsuno H, Ozaki H
    Proc. of the 15th Interntional conference on environmental remediation and radioactive waste 2013年  
  • 高部佑剛, 津野 洋, 西村文武, 丸野紘史, 谷井信夫, 八十島誠, 鶴川正寛, 松村千里
    土木学会論文集G(環境) 69(2) 46-54 2013年  
  • Fijikawa Y, Kimura S, Kyoto University, Wei P, Fujinaga A. Tsuno H, Ozaki H
    Proc. of the 15th Interntional conference on environmental remediation and radioactive waste 2013年  
  • 津野 洋, 河村 正純, 西村 文武, 日高 平, 本間 康弘, 蒲池 一将, 渡部 紀一
    環境技術 = Environmental conservation engineering 41(4) 227-234 2012年4月20日  
    溶解性の重クロム酸COD(以下CODと記す)濃度が1000~1500㎎/LおよびSS濃度が300㎎/Lとなるように糖質系高濃度食品工場廃水と人工的合成生ごみにより調整した調整食品廃水,ならびに実際の製あん食品工場廃水の処理に対し,生物活性炭嫌気性反応装置を適用し安定的および効率的な処理の可能性とその操作因子について検討した.調整食品廃水および製あん食品工場廃水に対し,COD流動床容積負荷が各々0.5~33㎏/(m3・日)および1.6~29㎏/(m3・日)の条件下で,平均全COD除去率は各々86%および89%であった.調整食品廃水に対して,平均溶解性COD除去速度を基にした固形性COD変換率は平均0.12㎏COD/㎏COD-除去量であり,流入固形性CODの95%が可溶化することがわかった.
  • Taira Hidaka, Hiroshi Tsuno, Haruka Yagi, Yusuke Kosaka
    BIOTECHNOLOGY AND BIOPROCESS ENGINEERING 17(2) 290-297 2012年4月  
    Batch and semi-continuous thermophilic l-lactate fermentation experiments were performed using Bacillus coagulans and glucose as a substrate. Reactor performance and biomass concentrations were assessed using two methods: turbidity as a traditional biomass index and real-time polymerase chain reaction (PCR) quantification of 16S rRNA genes. In the batch experiment, although the relationship between turbidity and real-time PCR assay differed depending on the growth phase, a correlation was observed between both assay methods. In the semi-continuous experiment, real-time PCR measurement was well suited for use as an index for evaluating bacterial mass under different organic loading conditions. A mathematical model was applied to evaluate the real-time PCR quantification to long-term, semi-continuous lactate fermentation. Lactate fermentation was well suited since only B. coagulans was involved in the reactions. The results obtained revealed a fundamental relationship between real-time PCR and traditional biomass analyses.

書籍等出版物

 29

講演・口頭発表等

 25